23J: Vots que donin llarga vida als drets
Arran de la campanya que Intress impulsa aquests dies per demanar que omplim les urnes de drets.
A Intress estem preocupades… i pensem que això és extensiu a tot el tercer sector social. Les entitats que en formem part treballem unides per a transformar la societat i contribuir a una de millor amb igualtat d’oportunitats… però diumenge som tots i totes que hem de respondre, anant a votar per blindar tot el que hem aconseguit col·lectivament. En aquest marc, l’objectiu d’Intress és el de garantir la millor atenció a les persones que ho necessiten en àmbits com el de la violència masclista, els joves migrants, la salut mental, la justícia, la gent gran o la infància.
Concretament, a l’àrea d’Igualtat i Gènere de la nostra entitat, hem atès més de 8.500 dones el 2022 amb serveis com cases d’acollida per a dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles. Un altre servei d’aquesta àrea que hem començat a gestionar el 2023 és la línia 900 900 120 d’atenció i assessorament contra la violència masclista, i fins avui hem respost a més de 5.000 trucades (25 trucades al dia de mitjana). Són dones que busquen refer la seva vida i que podrien ser qualsevol coneguda o familiar… o qualsevol de nosaltres.
Per altra banda, a l’àrea d’Infància i Família, atenem a persones migrades a través dels Serveis de Primera Acollida i Atenció Integral (SPAAI) o els Pisos d’Inserció Laboral (PIL). Són joves que no poden continuar vivint als seus països d’origen i arriben fugint de situacions infrahumanes amb zero expectatives de futur: guerres, terrorisme, conflictes armats, violacions, abusos dels drets humans… Aquest jovent vol formar part de la nostra societat aportant-hi el seu valor.
Als nostres serveis d’Acolliment Familiar i Adopcions, les professionals ens trobem amb famílies de tots els colors que busquen garantir el dret dels nens i nenes a créixer en un entorn segur i afectuós que vetlli pel seu desenvolupament i benestar. A vegades aquestes famílies són parelles d’homes o dones que freqüentment han de veure’s qüestionats i qüestionades per ser qui són… Ens fixem en el que ha passat a Itàlia: és esfereïdor; la Fiscalia de Pàdua obligarà 33 famílies formades per dues dones a eliminar la mare no gestant dels registres legals… vulnerant, no només els seus drets, sinó, també, els de l’infant.
Les entitats socials cobrim moltes necessitats on no arriben les administracions públiques. A través de concursos, concerts o subvencions —entre d’altres formes de finançament— assumim nous serveis o renovem d’altres que ja estan en funcionament. Són els diners de tots i totes els que financen aquestes necessitats. Què pot passar amb un govern que qüestioni la violència masclista, que barri el pas a les persones migrades, que no respecti els models familiars diversos?
I què podem fer nosaltres, la ciutadania, per defensar els drets en què creiem? Informar-nos —i mirar de fer-ho amb rigor— per tenir un criteri propi; conèixer —perquè amb llegir, a vegades, no és suficient— les diferents realitats socials per desenvolupar els valors cívics de l’empatia, la solidaritat o l’altruisme; i gaudir d’un dret que no va ser gens fàcil d’aconseguir: el dret a vot. Les dones no fa ni 100 anys que el vam exercir per primera vegada al nostre país.
No pensem en partits polítics. Pensem en el model social que desitgem. Un model de convivència que defensi els drets fonamentals de les persones. Cal romandre plegades i pensar en la nostra societat en conjunt. Deixar anar l’individualisme que sovint caracteritza la societat d’avui en pro del benefici de la majoria que, al final, repercutirà, molt més, en benefici nostre com a individus.
Perquè qualsevol de nosaltres, en un moment de la nostra vida, ens podem trobar en un escenari de vulnerabilitat en el que cerquem la protecció d’un escut social construït entre totes.
Per tot això, demanem un vot responsable amb els drets fonamentals.
Amb els Drets Humans.
Llarga vida als drets.