8M: Dia Internacional de les Dones
El passat divendres 3 de març vam tenir el plaer de rebre la visita de Aïcha Ech Chenna, activista marroquí i fundadora de l’Associació Solidaritat Femenina (AFS) a Casablanca (Marroc) que treballa en favor dels drets de les dones, sobretot mares solteres i víctimes d’abusos.
Aquesta treballadora social, que va començar a exercir en els anys 60, diu tenir un “cor musulmà amb una ment secular”. Sota aquesta premissa ha liderat un moviment de treball en àrees subjectes a tabús socials i religiosos, com la planificació familiar, l’estatus de les mares solteres i els seus fills i filles o el de les víctimes d’incest. Rep crítiques i amenaces regulars de les classes més conservadores del seu país que l’acusen de legitimar un comportament immoral, però això no li ha impedit seguir endavant en la seva lluita per garantir els drets i el futur de les dones més desfavorides.
Tal com ens explica es tracta de fomentar un “procés de PARLA”, treure el tema a la palestra per apoderar a les dones. Per exemple, ens explica que acudeix de manera regular a la Universitat de Casablanca per xerrar amb les noies sobre la possibilitat de mantenir relacions amb els seus nois, “okay, està bé; però sigueu vosaltres qui establiu les condicions “.
Aïcha Ech Chenna coneix bé el problema. Des de 1985, ASF dóna aixopluc a dones repudiades per les seves famílies, mares solteres que de cop i volta s’han quedat sense xarxa. L’objectiu principal, ens diu, “és que no hagin d’abandonar el seu fill o filla”. Durant dos-tres anys estan a l’associació per treballar dos aspectes: la independència econòmica i l’autoestima. A través de formació professional al restaurant/servei de càtering i l’spa, les dones es capaciten i emprenen un nou camí.
Però com ella mateixa recalca no es tracta només de l’atenció a aquestes dones, el seu compromís social va més enllà. Òbviament no compten amb el suport del govern i canviar les lleis perquè les situacions d’abús no es perpetuïn és gairebé una quimera. El seu objectiu és “guanyar la batalla de les opinions”. Chenna ens explica una vivència personal recent per exemplificar-ho. Un home acudeix a ella perquè parli amb la família de la seva nòvia, la qual està embarassada. La família ni tan sols deixa entrar a Chenna a casa seva, per a ells la vergonya que la jove s’hagi quedat embarassada és tan gran, que tot i que el nuvi es vol fer càrrec la repudien.
Queda molta feina per fer. “He visitat molts països i el problema sempre és el mateix, tot i que pugui haver lleis més progressistes com al Canadà, Estats Units o França ens cal prendre consciència i seguir sensibilitzant per enfortir la figura de la dona“.