Aquest mes de setembre, i durant una setmana, tres professionals d’Intress que treballen dins l’àrea d’Infància i Família, amb joves migrants sense referents familiars, han participat en el curs de formació: “Niños y niñas migrantes sin referentes familiares. Competencias profesionales para la intervención educativa”. Aquest s’ha portat a terme al nord del Marroc, més concretament a la ciutat de Tetuan, a través de l’Associació Infància Cultura i Educació (AICE), juntament amb l’Associació Tetuan Asmir. L’objectiu d’aquesta formació ha estat submergir als professionals en el camp de la intervenció social en el context socio-cultural del qual provenen la majoria dels nois atesos en els centres de primera acollida de la nostra entitat.
La programació del curs ha ofert una combinació de contingut teòric i pràctic, en el qual s’han pogut donar a conèixer les activitats que duen a terme diferents associacions locals per atendre a joves en risc d’exclusió social, i així evitar que emprenguin el procés migratori. Aquestes associacions sensibilitzen als menors sobre els riscos reals que assumeixen en decidir realitzar el procés migratori de manera il·legal, i per evitar-ho, intenten vincular-los en projectes individuals que fomenten el seu sentit de pertinença al territori autòcton, amb l’oferta de programes formatius que afavoreixen la reinserció laboral i formativa en la seva comunitat.
L’objectiu més important d’aquestes associacions no és evitar el procés migratori en sí, sinó fomentar la reflexió dels joves sobre el fenòmen de la migració il·legal, contribuint en última instància a una migració legal i segura, i per tant, amb garanties.
A través dels testimonis que s’han anat presentant al llarg de la formació, s’ha pogut constatar l’imaginari col·lectiu que arrosseguen molts dels joves que atenem a la nostra entitat i ens els darrers centres que hem obert aquest mateix estiu, i que permetran comprendre millor el dol migratori que pateixen els joves els quals atenem.
D’altra banda, la formació ha presentat un recull de competències professionals que dotaran als equips dels nostres centres d’acollida amb les eines necessàries per a dur a terme una aproximació, avaluació i intervenció més completa i respectuosa.
L’experiència resultant és una setmana d’aprofitament teòric i pràctic, i sobretot de sensibilització pel que fa als llocs d’origen d’aquests joves i a la seva realitat, social, econòmica i cultural.