L’objectiu del nou model és situar la família com a unitat social bàsica que vetlla per la protecció i el desenvolupament dels seus membres, amb possibilitats de millora i canvi, tenint en compte els diferents nivells de risc.
Objectius establerts des de l’administració per als SIS, Serveis d’Intervenció sòcioeducativa:
- Desenvolupar una proposta concreta de treball per als ens locals per l’articulació o la millora dels Serveis d’intervenció socioeducativa, entesos des de la prevenció de la desprotecció, la detecció i la intervenció en les situacions de risc de la infància, l’adolescència i les seves famílies (0 a 18 anys).
- Millorar la detecció i la intervenció de les situacions d’infància i adolescència en risc.
- Impulsar accions preventives de situacions de risc en la infància l’adolescència i les famílies.
- Impulsar i promoure a nivell local, projectes adreçats a la infància, l’adolescència en risc i les seves famílies.
- Servei de suport a les famílies amb infants de 0-3 anys en situació de risc.
- Servei d’atenció diürna (antic centre obert).
- Servei d’Intervenció amb famílies amb infants i adolescents.
- Servei d’acompanyament d’adolescents
- Servei d’intervenció socioeducativa itinerant.
Els SIS, Serveis d’Intervenció Sòcioeducativa, col·loquialment coneguts com a centres oberts, com el de Vilanova del Vallès, fan una funció clau en la cura dels nens i nenes dins de l’horari que correspon al temps propi o temps d’oci. Complement indispensable per a una educació integral, sovint els centres oberts ajuden a què els infants facin un millor seguiment de les tasques escolars, tinguin una estona de berenar garantida a diari, socialitzin més enllà de les aules, i descobreixin l’entorn i les seves habilitats i gustos personals en un àmbit obert, informal, però acompanyats per professionals. A tot això cal sumar-hi la funció preventiva i orientadora, la possibilitat de per a les famílies, i tot de factors que contribuiran al desenvolupament integral del nen o nena.