Clica aquí per a descarregar les 10 accions per a una relació saludable amb les pantalles.
Intress es posiciona en defensa de la infància i el seu desenvolupament integral. Per aquest motiu, presentem una sèrie d’accions destinades als adults per a fomentar una relació saludable dels nens i nenes amb les pantalles. Un mal ús pot ser un factor que resta salut, incideix en el benestar emocional i pot esdevenir una via per agressions i addiccions.
Volem abordar aquesta realitat des d’una perspectiva centrada en la infància i no pas en els trets habituals d’adultcentrisme. No estem en contra de les pantalles sinó a favor d’una bona gestió d’aquestes eines i dispositius que respecti les necessitats i el desenvolupament dels infants. Les persones adultes som un exemple amb els nostres comportaments, i aquest és un factor fonamental.
Intress vol aportar solucions i, per això, d’una forma positiva, proposem 10 accions perquè les pantalles s’integrin de forma equilibrada en la vida quotidiana, assegurant que el seu ús sigui una eina beneficiosa en comptes d’un obstacle per al desenvolupament ple dels nens i nenes:
- Mesura el temps de pantalles. Ser conscients del temps que passem davant les pantalles és el primer pas per limitar-lo. Utilitza les aplicacions que venen amb el telèfon o descarrega’n alguna com Your Hour. Mesura el temps, estableix límits i revisa-ho periòdicament. Aquestes apps funcionen! Pots establir reptes familiars i premiar els guanyadors/es amb activitats sense tecnologia: Qui ha passat menys temps davant la pantalla aquesta setmana?
- Estableix un matí sense pantalles. Reservar un matí del cap de setmana sense pantalles és una excel·lent manera de desconnectar dels dispositius i connectar amb la família. Sortides a l’aire lliure, excursions a la muntanya, activitats esportives, jocs de taula, esmorzar en família, fer manualitats… Crear una rutina sense pantalles i involucrar els nens i nenes en la planificació és la millor manera de passar temps de qualitat en família.
- Elabora una llista d’activitats sense pantalles. No n’hi ha prou amb limitar l’ús de pantalles, és important proposar alternatives atractives. Res millor que involucrar els fills i filles per adaptar-la a les seves edats, interessos i necessitats. La llista pot incloure activitats individuals o grupals. És clau actualitzar-la periòdicament, ja que els interessos poden canviar.
- Informa’t sobre l’ús de les pantalles. No estem en contra ni de les pantalles ni de l’ús de les tecnologies. Defensem un ús responsable. Per aquest motiu, és fonamental educar-se sobre l’impacte negatiu de l’ús excessiu de pantalles i com afecta el desenvolupament infantil. Conèixer els riscos permet prendre decisions més conscients.
- Elimina la pantalla com a recompensa o distracció. Establir aquest vincle pot crear una relació poc saludable amb la tecnologia. En el seu lloc, pots optar per altres recompenses o distraccions atractives, tenint en compte els interessos dels teus fills o filles.
- Predica amb l’exemple. Els fills i filles aprenen per imitació. Una de les maneres més efectives de prevenir l’ús excessiu de pantalles en la infància és que els adults adoptin hàbits saludables i conscients en relació amb la tecnologia. Per aquest motiu, és important limitar l’ús de dispositius en presència dels nens i nenes, desconnectar el telèfon quan estem en família o mostrar interès per les activitats sense pantalles (lectura, esport, aire lliure…).
- Estableix normes clares per regular l’ús de pantalles. Els nens i nenes necessiten estructura i normes clares per saber quan i durant quant temps poden utilitzar dispositius. Les normes han de ser consistents i adaptades a l’edat. És important involucrar-los en el procés per consensuar un acord.
- Marca un toc de queda digital. A partir d’una hora determinada, cap membre de la família podrà fer ús de pantalles. Amb això, afavorirem un millor descans en evitar la tecnologia abans d’anar a dormir. És ideal establir el toc de queda una o dues hores abans d’anar a dormir i habilitar un lloc fora dels dormitoris per guardar els dispositius. Intenta que a casa no es faci servir el mòbil com a despertador.
- Elimina les pantalles a taula. Ni telèfons, ni tablets, ni televisió. És important evitar distraccions durant els àpats. És una oportunitat valuosa per a la interacció familiar i per ensenyar hàbits saludables, també de son i descans. Si cuidem aquests moments, ajudarem a crear un ambient de connexió, conversa i atenció plena.
- Desactiva les notificacions i utilitza la funció de “No molestar”. En evitar les interrupcions constants, nens i nenes poden concentrar-se millor en tasques educatives o recreatives, evitant la sobreexposició digital. Aquesta mesura també redueix l’ansietat i l’estrès derivats de la constant estimulació. A més, afavoreix la desconnexió mental en moments clau, com abans de dormir.
Clica aquí per a descarregar les 10 accions per a una relació saludable amb les pantalles.
Clica aquí per a llegir més notícies d’Intress.