L’àrea de Justícia i Comunitat de l’Institut de Serveis Socials (INTRESS) es fa càrrec des del 3 d’abril de 2018 de la gestió del Servei d’Atenció a les Víctimes del Delicte (SAVD) al territori català. En un 99% dels casos ha atès dones per causes relacionades amb violència masclista.
Les persones que han d’afrontar un judici, en la majoria d’ocasions, es troben davant d’una situació nova per a elles, una situació que no controlen i que pot generar força incertesa. L’acompanyament i suport emocional per part d’una persona especialista és la millor resposta que es pot donar davant aquesta situació. I no només perquè es tracta d’un dels drets que estableix l’Estatut de la víctima del delicte (Llei 4/2015, de 27 d’abril), sinó perquè, a més, donar ajuda a les persones que més ho necessiten és un acte ètic , humanitari i de responsabilitat social. El/la tècnic/a que realitza l’acompanyament a judici a víctimes del delicte desenvolupa diverses funcions per a garantir que la víctima pugui fer una declaració en les millors condicions personals i emocionals possibles i, per tant, tingui l’oportunitat d’explicar -se i defensar-se . Per a assolir aquest objectiu, la víctima ha d’estar tranquil·la i ha de sentir-se segura.
Com expliquen des del Servei, “contextualitzar la víctima en la situació per la qual passarà, donar-li informació de què està passant en cada moment, explicar-li quines són totes les persones implicades en el procés i quines són les seves funcions, acompanyar-la presencialment durant tot el procediment és clau”. A més, diu, “se li pot donar seguretat, suport, i ajudar a gestionar totes les emocions que poden anar apareixent, respectar les seves decisions i fer-la protagonista d’aquesta situació reforçant positivament i donar-li escalf”. Aquestes són les principals actuacions que fan diàriament els/les tècnics/ques especialistes del Servei d’ Acompanyament a la Víctima del Delicte (SAVD).
Aquestes professionals estan capacitades per realitzar una atenció de qualitat, individualitzada i adaptada a cadascuna de les persones que acompanyen, donant respostes específiques a cadascuna de les necessitats que es van presentant durant tot el procés i oferint el suport emocional necessari.