La violència per poders, l’impacte de la violència en els fills i filles, les violacions en gruo, el tractament dels casos de violència de gènere als mitjans de comunicació, la protecció que es doóna a les víctimes i la invisibilitat de les dones a la salut mental, són les altres violències invisibles.
Des d’Intress volem visibilitzar aquests casos on, fora de la parella, l’entorn social segueix exercint pressió sobre les dones i afegint dificultats al seu projecte de futur.
L’impacte d’aquestes altres tipologies tenen conseqüències físiques, psicològiques, econòmiques i socials sobre les víctimes.
Fruit d’un extens treball de nou autores i professionals de l’àrea d’Igualtat i Gènere de la nostra entitat, hem presentat ‘Violencias Invisibles: de lobos y caperucitas. Una publicació que reflexiona entorn de casos on la violència de gènere no només és percebuda en l’àmbit de les relacions de parella, sinó que està present en d’altres dins la societat, tot i que en en la majoria d’ocasions és difícil de fer-la visible. Aquestes violències no només afecten i impliquen les dones víctimes, sinó al seu entorn familiar (fills i filles) i contribueixen a mantenir l’estructura de discriminació de gènere que reprodueix la violència més extrema. Aquestes violències invisibles per a la societat en general, debiliten l’autonomia de les dones i la de les seves filles i fills en diferents graus.
El treball que presentem es divideix en diverses temàtiques on les autores han descrit i posat en context en sis capítols les diverses tipologies de violències que moltes dones segueixen sofrint més enllà de la relació de parella:
- Violència de gènere per poders (Concha Méndez Martínez, Susana Álvarez-Buylla Bustillo)
- Impacte de la Violència de Gènere en filles i fills: seqüeles a l’edat adulta (Susana Prieto Chincolla, Carmen Lamana Peña, Marcela Lockett Destri, Susana Seijo Heras)
- De “Lobos y Caperucitas”: Agressions sexuals en grup (Susana Álvarez Buylla Bustillo, Concha Méndez Martínez)
- Invisibilitat de les dones a la salut mental. Repercussions. Rosa Mª Herranz Sánchez)
- Tractament de la Violència de Gènere als Mitjans i la seva repercussió en el procés de recuperació (Silvia Albelda de la Haza)
- Reflexió sobre el sistema de protecció a les víctimes (Ana García Martínez)
Les causes de la violència contra les dones es troben en la discriminació de gènere, les normes socials i els estereotips de gènere que es perpetuen. Per tot això, els esforços de la nostra entitat i l’objectiu d’aquesta publicació és posar en el debat públic les altres formes sota les quals es manifesta la violència masclista. Necessitem abordar-les públicament, i per tant, visibilitzar aquestes violències que no apareixen als mitjans de comunicació i de les que no es parla en els espais de debat.
El llibre vol despertar la consciència social i abordar la necessitat de qualificar i quantificar unes violències no físiques que tenen importants conseqüències amb què han de conviure les dones que han patit amb anterioritat una violència física dins la parella. Les diverses autores posen de manifest la revictimització i la institucionalització que sofreixen moltes dones, víctimes de violència quan moltes de les mesures que, en teoria, han de protegir a la dona, acaben per no deixar que sigui ella mateixa – juntament amb les seves filles i fills – la que trobi de nou la seva força i autoestima per prendre les seves pròpies decisions i seguir amb el seu projecte vital.
Amb aquesta publicació ens sumem a les commemoracions del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones, que se celebra el proper 25 de novembre i reflexionem sobre els canvis tan necessaris que necessita la nostra societat en aquest àmbit.