Un programa formatiu sobre la participació Infantil que aposti per la coherència, ens ha de permetre no només dir el que fem, sinó fer el que diem; i en EL que tots els implicats/des en el procés de participació tinguin veu
Entre nens, nenes i de diversos centres d’atenció a la infància i adults- professionals d’Intress, socis i sòcies, persones voluntàries…- hem treballat les emocions: què sentim, quan, com les gestionem… amb una dinàmica conduïda pels nens i nenes de dos dels nostres centres d’atenció a la infància.
La seu d’Intress es va convertir en una sala on el joc i les dinàmiques grupals ens van ensenyar a reflexionar sobre com aprenem a viure amb diverses emocions en cada moment del dia.
Inicis del projecte
Conscients de que la incorporació del nen/a en la seva quotidianitat d’una forma participativa passa per dissenyar projectes compartits i significatius per a tots i totes, per definir responsabilitats, per transferir progressivament, per establir espais de diàleg constructius, per aprendre a participar participant, per establir compromisos compartits, i de la dificultat del canvi de paradigma que suposa en una societat i cultura essencialment adutiforme; apostem per un projecte de formació coherent amb la necessitat de tots i totes (infants, adults) d’acostar-nos a aquesta realitat de forma conjunta i integral.
Les accions en què breument es concreten la missió i els objectius del projecte, per tal de poder canviar la mirada, i sempre fora de l’horari escolar, són:
- Pla de formació conjunt entre adults, infants i adolescents dels serveis d’infància d’Intress a Barcelona: Acolliments en família (extensa i aliena), Centre Obert Ció Barjau i Centre d’Acollida Josep Pallach.
- Pla de formació als professionals i socis/es de l’Entitat amb la participació activa dels infants i adolescents com a responsables d’unitats dinàmiques de l’espai formatiu.
- Comissió mixta de professionals, socis, infants i adolescents per a l’elaboració d’un Document Públic sobre necessitats i eines pràctiques per la Participació (decàleg)
- Acció transversal de facilitar la inclusió dels Infants i adolescents en estaments de participació ciutadana
D’aquesta manera, el projecte té la voluntat de poder crear una eina que faciliti la participació, a partir d’un procés participatiu, que formi a les persones perquè puguin adquirir habilitats comunicatives, socials i personals per a la seva autonomia i consciència social; i d’implicació amb la comunitat. Poder generar entre tots/es una eina que ajudi a diferents entitats (a diferents nivells) i col·lectius a integrar als infants/joves als òrgans de participació, és quelcom re-plicable a diferents escenaris. Així, el decàleg vol ser d’utilitat per un públic molt ample, de la ciutat de Barcelona, en àmbits de relació infant-família-entorn.
L’entitat Salut i Educació Emocional (SEER) ha estat l’encarregada de guiar-nos en el procès, des de l’inici treballant amb els nens i nenes, fins a la seva presentació. I hem comptat també amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.
Els destinataris/es del projecte són els infants/adolescents/professionals que vivint a Barcelona estan vinculats a la nostra entitat en algun dels projectes que gestionem (CAUI Josep Pallach, Acolliments en família extensa i aliena) i Centre Obert Ció Barjau); i representats de l’entitat (socis, comitè, etc.) que puguin participar dels espais comuns que proposem.
Participen de 6 a 10 infants/adolescents de cada servei, i en procedents d’Acolliment, també participarà la família. Els i les participants se seleccionaran a partir de dues vies: quan els/les educadores tutores de l’infant realitzin la proposta d’idoneïtat (o l’educador/a de referència o tècnic/a); o bé quan el/la infant/jove manifesti voluntàriament formar part del projecte, mostrant una clara actitud proactiva. Per tant, es procurarà un equilibri entre ambdues vies d’accés, garantint en tot moment la igualtat d’oportunitats i la presència de nens i nenes per igual. A les sessions de 5 hores, sempre hi haurà representació d’infants/joves de tots els serveis, i representants dels mateixos. Totes les participants es comprometen a col·laborar i treballar, per aprofitar el màxim els diferents espais formatius, ajudant-se uns amb els altres, i procurant escoltar i fer nota totes les veus.
S’ha fet una proposta de formació per poder canviar i visibilitzar el canvi de posició dels participants al projecte. Els participants poden, a partir d’una proposta de formació acabar definint el procés formatiu.
Ens plantegem formacions sobre cultura participativa als infants i joves; professionals i socis. Serà una formació estratificada per perfils i rols algunes hores, i per anar avançant cap a la formació i construcció d’una cultura de la inclusió de tots/es, en els òrgans de presa de decisions, i fet de forma compartida. Tots els/les participants ocuparan el rol de formadors en algun moment, i anirem avançant cap a la descoberta d’aquest espai comú de construcció. I generar un decàleg que permeti tant als joves, als professionals com a les entitats créixer cap a una cultura co-construïda en la que els infants i els/les joves siguin els/les autèntics/ques ciutadans/es de ple dret. La descripció d’unes eines fàcilment extensibles a espais d’educació en el lleure, escoles, entitats socials, etc., que treballin amb infants i joves i creguin amb la necessitat d’escoltar la seva veu, opinió, etc.
Els objectius del projecte
Hem volgut construir un canvi de paradigma en el qual els ciutadans i ciutadanes més joves sentin reconegudes les seves veus, propostes, inquietuds, maneres de fer, etc; i puguin participar de forma diferent, real, amb major incidència per tal de transformar les seves relacions i realitats.
Doncs per generar una cultura metodològica de treball en les entitats centrada en la necessitat irrenunciable de participació de l’altre, infants i joves; els objectius específics que complementen el general són:
- Facilitar des de l’entitat espais, eines i metodologies perquè els infants/joves siguin els protagonistes i formin part de la gestió, disseny, planificació d’accions que els involucren.
- Promoure el treball cooperatiu i col·laboratiu entre diferents perfils de participants, per generar un discurs integrador i que contempli tots els punts de vista.
I amb aquests objectius de partipació conjunta vam passar una tarda d’aprenentatge que va acabar amb la redacció d’un decàleg de bones pràctiques redactat entre totes i tots, tenint present que participant plegats, tots i totes guanyem i creixem.