Amb l’impuls de l’àrea de Salut Mental, i seguint una llarga tradició de presència a les ràdios comunitàries de Madrid, s’ha convocat una nova jornada. Ha estat a l’Espai Mercat de Getafe, amb més de dues-centes persones per intercanviar experiències i formació al voltant de la ràdio com a eina de promoció de la salut.
Des d’Intress, parlem de ràdio com a eina de rehabilitació, com a instrument per aconseguir beneficis per a la salut mental i també per a la salut en general.Amb la celebració d‟aquest tipus de jornades volem afavorir espais inclusius de trobada entre persones en atenció dels diferents recursos i professionals de la Xarxa d‟atenció i la comunitat. En aquesta segona edició hem volgut anar més lluny, volem donar a conèixer experiències relacionades amb els efectes positius que té fer ràdio o podcasts sobre la salut en general. I, de fet, ens hem trobat persones de més de 30 entitats que treballem entorn de la salut a través de la ràdio (i/o podcasts), a la Comunitat de Madrid.
El mitjà radiofònic és un espai que conté nombroses possibilitats educatives i terapèutiques per a la recuperació de les persones amb trastorn mental i que es constitueix com una eina didàctica de primer ordre a la rehabilitació psicosocial. Però també molt important per disminuir l’estigma associat a persones amb problemes de salut mental.
Volem oferir a les persones en atenció dels serveis de rehabilitació psicosocial l’oportunitat de fer el seu propi programa radiofònic. L’objectiu és accedir a experiències cognitives, emocionals i lúdiques que els ajudin a recuperar-se personalment, sentir que formen part de la comunitat i mostrar a la població que el trastorn mental, la salut mental i la rehabilitació psicosocial són realitats comunitàries. Unes realitats des de les quals es poden construir projectes personals i grupals que millorin la qualitat de vida de les persones implicades, de les seves famílies i de les comunitats en què es manifesta i desenvolupa el trastorn mental.
Les emissores comunitàries es configuren com a espais dexpressió i de participació directa, gestionats de forma col·lectiva. Són espais on qualsevol persona té accés a un mitjà de comunicació, que alhora serveix d’eina per construir un barri millor o una societat més justa i democràtica, com recull la literatura científica sobre això. Les ràdios comunitàries promouen la comunicació horitzontal entre persones, grups, comunitats, i per això faciliten igualment la participació i la cooperació. Persegueixen l’apoderament de la societat i ajuden a identificar les dificultats o les problemàtiques existents. Per això, en salut mental, Intress dóna força a les ràdios amb aquesta nova Jornada tècnica i social que hem viscut a Getafe.