Intress promou des de fa mesos, a través dels equips de Justícia i Comunitat, i en coordinació amb els serveis d’atenció a joves migrants, els Tallers de Noves Masculinitats. Aquesta iniciativa té el suport de l’Administració, i ha arribat ja a prop de 300 nois en 16 localitzacions de diverses comarques catalanes, i l’objectiu és dur-los a molts nous espais i arribar a molts més joves en un futur immediat. La iniciativa busca rellegir la relació home-dona però sobretot com son viscudes les identitats de gènere en el nostre àmbit, en especial el rol tradicional masculí. Per això proposa assolir rols més igualitaris a partir de repensar-los i arribar així a uns models que aspiren a l’equitat en les relacions.
El taller consta de 4 mòduls que engeguen amb una sessió introductòria, que inclou la descoberta d’idees preconcebudes, o d’un vocabulari de conceptes que el noi/ adolescent ignora, una revisió dels mites de gènere i accions per a fomentar una actitud de pensament crític, obert i flexible. Des de l’inici els tallers fan un abordatge participatiu i facilitador, i fan servir materials adaptats als joves que en són el públic principal. El mòdul segon va dedicat a Masculinitat i Cultura, i el tercer bloc repassa Models de gènere i relacions psicoafectives. Finalment, el mòdul número 4 és el dedicat a Estereotips de Gènere: limitacions a la vida personal.
Entre el conjunt de matèries i aprenentatge que preten aquest taller hi ha conceptes com ara rellegir el model de “mascle” i els privilegis que comporta. Al mateix temps, fer una nova mirada que desvetlli i denunciï estereotips consolidats en la nostra visió del món, com també els models de feminitat, la construcció del gènere femení i els mites que hi estan relacionats. Dins de les temàtiques abordades també hi ha el desenvolupament de la psico-afectivitat
i els mites de l’amor romàntic com eina de sotmetiment de la dona. Els adolescents que hi prenen part també revisen com s’enfoca la masculinitat en els seus països d’origen, i analitzen els diversos models de família i la influència de l’entorn en com ells viuen els rols de gènere en el seu espai quotidià.