Escriu Itxaso Sasiain de l’Espai d’Igualtat Carme Chacón gestionat per Intress
Segons l’ONU la mortalitat materna és inacceptablement alta. Cada dia moren a tot el món unes 830 dones per complicacions relacionades amb l’embaràs o el part. En 2015 es van estimar unes 303.000 morts de dones durant l’embaràs i el part o després d’ells. Malgrat els avanços aconseguits, cada 11 segons mor una dona embarassada o un nounat en el món. La majoria d’elles podrien haver-se evitat. Cada any, en el món ocorren 25 milions d’avortaments insegurs; entre 49 i 180 milions de parelles es veuen afectades per la infertilitat; gairebé dos milions de persones s’infecten amb el VIH i aproximadament 266.000 dones moren de càncer de coll uterí.
A més, aproximadament una de cada tres dones a tot el món experimentarà violència de gènere en algun moment de les seves vides, la majoria de les vegades per part de la parella. És més, als països empobrits, més de 200 milions de dones a l’any volen evitar quedar-se embarassades però no usen anticoncepció moderna, més de 45 milions reben atenció prenatal inadequada –o cap– i més de 30 milions donen a llum als seus bebès fora d’una instal·lació habilitada. Més enllà dels 11 països que condemnen la conducta homosexual amb la pena de mort, les persones amb una orientació sexual o identitat de gènere diferent de la normativa corren perill degut a la seva exposició a crims d’odi (pallisses, agressió sexual, tortura, arrestos, estigma i assassinat). En concret, les persones transgènere són víctimes preferencials d’aquests crims. Segons les dades recollides per Transgender Europa en el seu Observatori de Persones Trans Assassinades, entre 2008 i setembre de 2020 van morir assassinades 3.664 persones transsexuals en el món. Totes elles assassinades per prejudicis discriminatoris.
Durant aquests 12 anys, a Espanya han estat assassinades 13 persones trans. Per tot això els drets sexuals i reproductius són claus per a superar-ho. L’origen dels mateixos són els moviments de dones, això és, el feminisme, que ha treballat per revelar les violències contra les dones i que es tradueixen en drets gràcies a dues Conferències Internacionals: la Conferència Internacional de Població i Desenvolupament, celebrada al Caire en 1994, que és la primera que dona una definició dels drets reproductius i que recull també la IV Conferència Internacional de la Dona de Pequín, en 1995:
“La salut reproductiva és un estat general de benestar físic, mental i social, i no de mera absència de malalties o malalties, en tots els aspectes relacionats amb el sistema reproductiu i les seves funcions i processos. En conseqüència, la salut reproductiva entranya la capacitat de gaudir d’una vida sexual satisfactòria i sense riscos i de procrear, i la llibertat per a decidir fer-ho o no fer-ho, quan i amb quina freqüència. Aquesta última condició porta implícit el dret de l’home i la dona a obtenir informació i de planificació de la família de la seva elecció, així com a altres mètodes per a la regulació de la fecunditat que no estiguin legalment prohibits, i accés a mètodes segurs, eficaços, assequibles i acceptables, el dret a rebre serveis adequats d’atenció de la salut que permetin els embarassos i els parts sense riscos i donin a les parelles les màximes possibilitats de tenir fills sans.
D’acord amb aquesta definició de salut reproductiva, l’atenció de la salut reproductiva es defineix com el conjunt de mètodes, tècniques i serveis que contribueixen a la salut i al benestar reproductius en evitar i resoldre els problemes relacionats amb la salut reproductiva. Inclou també la salut sexual, l’objectiu de la qual és el desenvolupament de la vida i de les relacions personals i no merament l’assessorament i l’atenció en matèria de reproducció i de malalties de transmissió sexual”.
Des de llavors, han passat gairebé 30 anys, i encara que hi ha hagut avanços, també s’han donat moltes reculades. Avui dia, és vital continuar treballant i reclamant els nostres drets. La vida de les dones i nenes continua en joc.
Perquè els cossos de les dones i les nenes deixin de ser els camps de batalla.
Referències bibliogràfiques:
Mortalidad materna, Organización Mundial de la Salud, 19 de septiembre del 2019.
Según un informe de las Naciones Unidas, las cifras de supervivencia maternoinfantil son más elevadas que nunca, Organización Mundial de la Salud, 19 de septiembre del 2019.
Definir tu sexualidad y elegir pareja también es salud, El País, 10 de mayo del 2018.
Personas LGBTI, Naciones Unidas Derechos Humanos: Oficina del alto comisionado.
Asesinatos de personas LGBTI: Cuando ser uno mismo se paga con la vida, Amnistía Internacional, 28 de enero del 2021.