Justícia i Comunitat (SAPIC, MPA i el SAPP)
Les nostres històries s’entrellacen el dia que, en una sessió de treball de Mesures Penals Alternatives en la que es gestava la creació del SAPP, vam descobrir que a Intress Madrid ja exitia un Programa d’Acompanyament vinculat a l’àmbit penitenciari. La nostra sorpresa va ser encara més gran quan vam descobrir que les nostres línies de treball eren molt similars. Ens vam enamorar mútuament i vam quedar a Barcelona per posar-nos cara. Aquesta trobada va marcar l’inici de la relació que avui us presentem:
De sobte ens uneix, no només la sensació d’haver de respondre habitualment: “Sí, som els que treballem amb els dolents de la pel·lícula.” Si no també la pregunta que mai ens fan: “per què hi treballeu?” I intentant respondre a aquesta pregunta imaginària ens trobem, avui, escrivint el model de l’Àrea de Justícia i Comunitat. Ens va costar molt poder trobar un nom amb el qual sentir-nos còmodes i identificats, potser és perquè no som gaire amants de les etiquetes… així que vam acordar dir les coses pel seu nom; treballem per la justícia i, sobretot, perquè aquesta no estigui desvinculada de la Comunitat.
Pensem que la reparació d’un delicte és completa quan la comunitat pot incloure de nou a la persona que l’ha comès; perquè la víctima se sent reparada, perquè la persona decideix desistir de l’activitat delictiva però, també, perquè la Comunitat ha actuat de forma responsable. Però, sobretot, treballem des de Serveis concrets que acompanyen a persones amb nom i cognoms en el seu recorregut per l’àmbit judicial. Els 3 Serveis que actualment configuren l’àrea som:
SAPIC, Servei que atén a les persones amb diagnòstic de trastorn Mental Greu (TMG) judicialitzades en dos sentits
-Abans de la sentència judicial: Acompanyar-les en els seus processos penals pendents de substanciació perquè la resolució dels mateixos suposi sentències judicials d’acord a les seves necessitats d’atenció de salut mental, com poden ser les mesures penals alternatives a la pena de presó.
-Quan es troben complint pena de presó: Donar suport als programes de les institucions Penitenciàries que tenen per atendre a les persones amb TMG a la presó (PAIEM i Programa Pont) en els seus processos de reincorporació social, acompanyant a les persones durant la seva estança a la presó i una vegada en llibertat amb la finalitat d’ajudar a vincular-se amb dispositius comunitaris (gaudint la continuïtat de cures i recuperació), restablir la seva xarxa social i gestionar la seva llibertat de forma autònoma i participada comunitàriament.
.
MPA, Mesures Penals Alternatives
Ens encarreguem de la gestió pública del Servei de Mesures Penals Alternatives de la Generalitat de Catalunya a les demarcacions de Girona, Tarragona, Lleida, Alt Pirineu i Aran i Terres de l’Ebre. La nostra tasca és dur a terme el seguiment de l’execució de les mesures judicials que són imposades pels Tribunals com a alternativa a la presó i vincular a la persona als recursos de la Comunitat on pot complir la seva condemna. Forma part de la nostra tasca mantenir informats als òrgans judicials de l’execució de la mesura desenvolupant una intervenció socioeducativa. Les mesures penals alternatives més conegudes són els Treballs en Benefici de la Comunitat, possiblement perquè són les més imposades, malgrat tot, els nostres equips treballen també amb altres tipus de mesures com els programes formatius de delictes violents i/o de seguretat viària, les mesures de tractament ambulatòries de salut mental o deshabituació i els internaments. Som 6 equips de treball: Tarragona Nord i Tarragona Sud, Equip de Terres de l’Ebre, Girona Nord i Girona Sud i Lleida. Som 44 tècnics delegats/des, 8 administratius/ves, 5 coordinadors/es i 1 directora, 61 professionals en total. Estem distribuïts per donar cobertura a 30 de les 42 comarques que té Catalunya. Actualment doncs, som el servei més nombrós de l’Àrea.
SAP, Servei d’Atenció Postpenitenciari
Som un Servei que oferim acompanyament a persones que surten d’un Centre Penitenciari en llibertat definitiva en una situació d’especial vulnerabilitat derivada, habitualment, de la manca de xarxa de suport sociofamiliar. El Servei inicia la intervenció dins del Centre Penitenciari i acompanya a la persona en la definició del seu propi projecte de vida en llibertat i en els passos necessaris per desenvolupar-lo, connectant-lo a la xarxa comunitària del territori on decideix anar a viure. L’objectiu del programa és la promoció i transició cap a una vida en llibertat autònoma i allunyada del comportament delictiu. Actualment el Servei som dos professionals, el Miquel i la Núria, que treballem a les 4 províncies del territori català.