Segons es recull en el llibre, sobre la intervenció amb famílies de persones amb trastorn mental, l’estigmatització i discriminació que són víctimes les persones amb trastorn mental i els seus familiars dissuadeixen a les persones de recórrer als serveis de salut mental.
Les dades recollides en la publicació, els trastorns de salut mental suposen una de cada vuit malalties diagnosticades al nostre país (un 12,5%). Actualment, el 9% de la població espanyola sofreix una malaltia mental, un trastorn que afecta a les emocions, pensaments o comportaments i que afecta entorn al 20% dels nens i adolescents del món.
El diagnòstic més comú és el de la depressió, un trastorn que actualment pateix un 5% dels espanyols i que afectarà a un 15% de la població del país en algun moment de la seva vida.
El llibre, coordinat per Ángeles de la Falç, directora del centre de rehabilitació psicosocial (CRPS) Villaverde, pretén sensibilitzar i conscienciar sobre la importància de treballar amb la família per a un abordatge més complet de les dificultats relacionades amb el trastorn mental.
Per Intress, és imprescindible incorporar en la seva intervenció tot el que envolta a la persona, en un context en el qual, segons un estudi realitzat en l’àmbit europeu, a Espanya un 84% de les persones amb trastorn mental greu conviuen amb els seus familiars, la qual cosa suposa el percentatge més alt d’Europa.
Entre les conclusions, destaca la importància de les relacions socials properes i de confiança perquè les persones amb trastorn mental recuperin la seva identitat. Creure en la importància i la capacitat de la família com a element clau de la xarxa social i de suport.
Treballar des del sistema professional perquè les persones i les famílies desenvolupin les seves fortaleses i capacitats és l’element clau del model d’intervenció plantejat per la publicació, una intervenció que, ha de plantejar-se des de models més igualitaris de relacions família – persona amb trastorn mental greu.