L’entitat es reafirma en un model de país que aculli les persones migrants, i en el reconeixement professional i social de les persones que els atenen
Les persones que formem part d’INTRESS volem condemnar rotundament els últims atacs a joves migrats sols i educador@s que han tingut lloc al Centre Xatrac (Canet de Mar) i al Centre Cal Ganxo (Castelldefels), on estan acollits.
Tots dos són fets aïllats entre sí, però el preocupant és que neixen de la mateixa situació de desinformació i desconeixement d’una part de la ciutadania, potenciada per algunes persones que compten amb altaveus a la comunitat. Massa vegades consentim que cada conflicte que passa a l’entorn d’aquests joves desemboqui en confirmar la caduca creença que els immigrants, i especialment els nois i noies migrats sols, posen en risc el nostre benestar. Ignorem les seves veus quan ens expliquen la seva aspiració a una vida millor i els seus somnis per desenvolupar.
La majoria de la nostra societat som sensibles a les vides perdudes al mar, i condemnem per exemple que Open Arms no pugui seguir salvant persones innocents amb els seus vaixells. No obstant això, no reaccionem igual quan un centre que acull joves sense referents familiars se situa enfront de les nostres cases.
A INTRESS tenim la sort de poder conèixer als nois migrats pel seu nom, d’emocionar-nos amb les seves duríssimes històries, d’aprendre dels seus valors, i de lluitar per aconseguir a poc a poc complir les seves aspiracions. Estem convençudes que és proporcional l’acollida que rebin avui, amb la societat que entre tots i totes anem a co-construir demà. Tenim clar que aquesta realitat ha vingut per quedar-se, igual que ho van fer els nostres pares, mares o avis quan van venir temps enrere a aquesta mateixa terra acollidora buscant un futur millor.
Així és que, malgrat a qui li pesi, seguirem construint comunitat enfront dels que vénen a destruir. Creiem en la riquesa de la diferència. En sumar generositats.
Treballarem dia a dia per construir unes al costat d’altres una societat capaç d’obrir-se a la vida més enllà de la nostra micro-parcel·la. Sumarem experiències relacionals que ens permetin mirar de cara les realitats del nostre moment històric, en un món plenament globalitzat. Intentarem restar distància a la desigualtat social i sempre estarem al costat de qui ha patit.