Des de fa uns dies, a través d’una resolució administrativa d’emergència hem creat un equip de professionals especialitzades amb l’encàrrec de valorar famílies que han acollit nens, nenes i joves ucraïnesos a través d’entitats de la societat civil, ja que aquestes han organitzat viatges per portar-los i assignar-los una família a Catalunya.
Aquesta és una forma d’arribada de persones menors molt diferents de les que fins ara feien joves migrants sols. L’Administració ha de donar resposta de protecció a aquests nens, nenes i joves i assegurar que les famílies assignades els poden donar el benestar físic-emocional i social necessari. Realitzem per tot això un informe de valoració per regularitzar cada situació individual. Cal canalitzar aquestes arribades des de l’emergència humanitària a través del sistema de protecció, assumir la tutela administrativa, atorgar la guarda legal a les famílies validades a posteriori de l’acollida i proporcionar als infants cobertura legal i accés als drets d’educació i salut .
Nens, nenes i joves arriben en diferents grups i a través de diferents organitzacions sense planificació, fruit de la desesperança i amb una incertesa de futur enorme de poder recuperar les seves vides als seus països. Aquests nens i nenes vivien en orfenats al país d’origen o bé es trobaven en famílies d’acollida.
L’equip especialitzat de professionals que hem creat rep tot el suport de l’entitat, dels processos de suport en la gestió i de la nostra expertesa tècnica per poder-los dotar de les eines necessàries per complir l’encàrrec. Cada dia ens arriben noves peticions, noves situacions, nous grups de nens i nenes en diferents circumstàncies i són assignats a famílies que cal validar per donar-los cobertura legal i protectora.
També hem tornat fer un esforç per flexibilitzar la nostra organització i crear places en centres residencials que puguin acollir nens, nenes i joves que arriben sense família assignada, o bé perquè al cap de pocs dies de viure en família hi ha necessitat d’acollir-los en un centre. Posarem a disposició de l’Administració al voltant de 50 places d’acollida per respondre a la possible emergència i generar grups de convivència que els puguin facilitar sentiment de pertinença a la seva terra d’acollida i així oferir-los seguretat. En l’actualitat ja disposem del centre Gira-Sol a Cerdanyola del Vallès, on es fa l’acollida residencial d’emergència a infants que tenim la sort d’acompanyar. El nom del centre fa referència a la planta nacional d’Ucraïna, un cultiu ple de simbolisme, que amb el seu color groc remet al sol, i aquest denota energia i vida.
La convivència en família és complexa quan no hi ha vincle previ, quan no existeix una mateixa llengua i cultura, quan la família no ha realitzat un procés de valoració i d’idoneïtat prèviament que permeti mesurar-se en la seva energia per assumir l’acollida d’una persona menor amb una història tremenda de dolor i que ha hagut d’escapar d’una guerra.
Aquesta és la manera d’entendre la nostra entitat. Intress està compromesa amb la infància i els joves i es flexibilitza i es compromet davant la urgència, dissenyant noves maneres d’intervenir i cuidar els drets de la infància.
Tenim, a més, una iniciativa creativa en marxa. En col·laboració amb professionals expertes en vivències traumàtiques iniciem la creació d’un conte i un kit emocional que ajudi els nens, les nenes i els joves a construir una narrativa esperançadora en un país de protecció, i una explicació al seu dolor per l’experiència d’una guerra i una fugida no planificada a la recerca de salvaguardar la pròpia vida.