Intress fa arribar diversos lots de la col·lecció de Contes amb valors a les escoles i biblioteques de l’Alt Urgell. L’acte de lliurament es va fer a la seu del Consell Comarcal amb l’assistència de representants dels centres educatius i de les biblioteques, alcaldes i persones vinculades a les iniciatives d’Intress a la comarca.
La donació es va fer a finals d’octubre i incloïen tres dels cinc contes de la col·lecció: L’Elefanteta Iris (acolliment en família extensa), La Camaleó Ashanti (violència masclista) i El Mico Robert (treballs en benefici de la comunitat). Recentment s’han fet arribar els nous títols: El Búfal Omar (joves migrants) i La Formiga Mila (salut mental). L’objectiu: estendre els valors que transmeten les històries entre els i les alumnes de Catalunya.
Si vols fer arribar els contes a la teva localitat, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres: comunicacion@intress.org.
A continuació compartim un breu resum sobre tots els contes amb valors de la col·lecció:
La Formiga Mila (salut mental)
És una història que ens parla sobre com ens afecta una problemàtica de salut mental i com, amb el suport de l’entorn i la comunitat, les persones poden recuperar la seva autonomia, portar una vida satisfactòria i conviure amb la simptomatologia.
La Formiga Mila és molt exigent amb la seva feina d’emmagatzematge de menjar per a l’hivern. És tan rigorosa que pateix molt i des de fa temps no se sent amb ànims de treballar tant com abans. Els seus amics, al veure com està, intervenen per ajudar-la a sentir-se millor.
El Búfal Omar (joves migrants)
Aquest conte ens parla del procés de migració que fan molts joves, generalment dels països del Magreb i l’Àfrica subsahariana, cap a Europa. A Catalunya, actualment, hi ha uns 3.000 joves que viuen en centres d’acollida i residencials on es treballa per la seva inclusió social.
El Búfal Omar té una vida molt dura a la sabana i decideix marxar cap a les planes verdes del nord. Acompanyat de dos amics i després d’un viatge molt complicat, arriben al destí somiat. Adaptar-se a les noves terres no serà fàcil, però estan junts i això els ajudarà.
La Camaleó Ashanti (violència masclista)
La història ens parla de l’acompanyament a les dones que han patit violència masclista en l’àmbit de la parella. A Catalunya, l’any 2019 hi van haver 13.162 denúncies per aquest fet. Amb aquest conte, volem visibilitzar aquesta situació que pateixen moltes dones.
La Camaleó Ashanti està preocupada per la situació que viu a casa amb el seu fill Daren i el seu marit Kon. Quan discuteixen, en Kon explota i diu coses que fan mal. La Camaleó Ashanti decideix denunciar la situació i en Kon comença a esforçar-se per a no fer mal quan s’enfada.
El Mico Robert (treballs en benefici de la comunitat)
El Mico Robert ens parla d’un tipus de mesura penal alternativa: els treballs en benefici de la comunitat. S’imposen en aquells casos en els quals és més eficaç una mesura socioeducativa que no pas l’entrada a presó. Es vol transmetre el concepte de justícia restaurativa als nens i nenes que llegeixin el conte.
El Mico Robert saqueja el magatzem de l’Hipopòtam Pere i és castigat pel Mussol Enric, jutge de la Sabana. En comptes d’enviar-lo a la presó, pensa que la millor solució és que demani perdó, repari els danys causats i faci algun treball que ajudi a tenir la Sabana més neta.
L’Elefanteta Iris (acolliments en família extensa)
Aquest conte ens parla d’una de les mesures de protecció a la infància: l’acolliment en família extensa. El llibre ha estat el fruit de la feina d’un grup de nens i nenes que viuen en família extensa i que han treballat per recuperar i entendre la seva història de vida personal.
El pare i la mare de l’Elefanteta Iris no es poden fer càrrec d’ella com els agradaria. Per això, passarà a conviure amb els seus tiets i tietes i amb l’avi i l’àvia. Mentre intenten trobar aigua i menjar per cuidar la seva filla, l’Elefanteta Iris viu amb la seva nova família i pot seguir anant a l’escola.