Algunes de les professionals dels serveis d’adopcions i preadopcions de Barcelona i Lleida van acudir a les jornades organitzades per l’associació de famílies adoptives d’Aragó (AFADA), durant els dies 16 i 17 de novembre.
Va ser una jornada on els i les ponents van focalitzar les seves intervencions entorn de les dificultats que poden presentar els nens i les seves famílies adoptives abans i durant el procés d’adopció. Les aportacions giraven entorn dels processos reparadors que s’haurien de posar en marxa davant d’aquestes dificultats per fer una prevenció i un millor seguiment de cada cas.
Altres temes clau importants van ser els que feien referència a les dades de les adopcions, considerades un fracàs i com tractar-les en la pràctica professional. Així mateix, va haver-hi un gran interès en les ponències que explicaven la teoria de l’afecció i els vincles. La conferència magistral de la jornada va ser a càrrec de Niels Peter Rygaard, psicòleg de la Fairstart Foundation, Aarhus de Dinamarca, titulada “The neurological, emotional an cognitive development in adoptees deprived before adoption”.
Les jornades van centrar-se també en valorar quins tipus d’intervenció professional es realitzen davant les dificultats evolutives i emocionals dels nens i la necessitat del treball a la xarxa (escola, psicoterapeuta, pediatra, seguiment tècnic…) com un factor protector i necessari en molts dels casos que s’atenen.
Conceptes importants com el trauma, els vincles, la reparació, el maltractament, els trastorns psicològics d’aquestes nens i nenes, les fases d’adopció, la salut mental, com es viu la paternitat/maternitat adoptiva… van estar presents en les diferents intervencions que van fer els diferents professionals d’universitats, centres i serveis de Saragossa, Lleida, València, Madrid i Barcelona.
Dos dies d’aprenentatge que ens permeten seguir millorant i estar al dia i compartir el coneixement amb aquells que gestionen dia a dia els processos d’adopció.