Ja tenim els resultats del projecte de Disseny per la Inclusió impulsat per Ojalá Projects i el Museu del Disseny de Barcelona. Han passat quatre mesos i el CRAE Petit Príncep que gestiona Intress i on acompanyem infants que tenen risc de vulnerabilitat s’ha transformat gràcies a aquesta idea innovadora en què hem pogut prendre part. Les persones que atenem han estat protagonistes, i el seu itinerari ha estat il·luminat en tot moment per persones expertes en disseny i creativitat. Ara el CRAE Petit Príncep ha canviat la pell, i podrà ajudar encara més en les trajectòries de vida d’aquests nois i noies.
“Disseny per a la inclusió, el procés com a resultat” ha estat un projecte d’aprenentatge i cocreació que s’ha desenvolupat entre març i juny i ha reunit per treballar plegats en projectes de disseny social i inclusiu, alumnat d’estudis superiors de disseny i persones de diferents col·lectius en situació vulnerable: dones sobrevivint violències i múltiples situacions de vulnerabilitat, infants tutelats, persones amb diversitat funcional intel·lectual, i persones que han superat un ictus.
La iniciativa promou el disseny com a eina de transformació social bidireccional, tant per a visibilitzar i desestigmatitzar els col·lectius en situació de vulnerabilitat, com per a generar aprenentatge i consciència social entre els alumnes de disseny. Aquesta primera edició s’ha centrat en dos àmbits del disseny: la moda i el disseny gràfic. Hi han participat 70 alumnes de 7 escoles de Disseny Superior de Barcelona: ESDAP Catalunya campus Deià i campus Llotja, Elisava, BAU, LCI Barcelona, UOC i l’IDEM. Pel que fa a les 5 entitats, hi participen persones usuàries del Grup Cooperatiu TEB de la Barceloneta i de Sant Andreu, de l’Associació Superar l’Ictus Barcelona, de les Metzineres del Raval i de l’Associació Intress. El projecte vol fomentar també l’acció comunitària a diferents districtes de la ciutat de Barcelona.
Els resultats dels quatre mesos de treball dels sis grups es presentaran al juny, però la iniciativa vol posar sobretot l’accent en tot el procés d’aprenentatge mutu i en el reconeixement de les capacitats diverses de totes les persones participants en el treball cocreatiu. Al llarg d’aquests temps i amb una metodologia de treball inclusiva, els grups han fet tallers, visites a les exposicions del Museu de Disseny, i diverses sessions formatives.
Els processos i les experiències de tots els col·lectius es recolliran també en una peça documental que es podrà veure al web del projecte.
El Museu del Disseny des de la seva acció educativa es marca com a objectiu afiançar programes amb propostes d’aprenentatge compartit amb institucions educatives i socials. Per això Disseny per a la inclusió. El procés com a resultat vol tenir continuïtat com a programa estable, adaptable i sostenible en el temps i compartit amb el territori i la ciutadania. D’entre les iniciatives que ja s’han fet realitat, destaquem la que ens toca més directament a Intress.
Projecte impulsat amb Intress (CRAE) + ESDAP campus Deià
L’Associació Intress gestionem diversos Centres Residencials d’Atenció Educativa, amb nois i noies que es troben en diferents nivells de vulnerabilitat, i que presenten unes necessitats diverses. Els CRAE acullen infants i joves d’entre 3 a 17 anys en situació de vulnerabilitat. Aquest projecte s’ha proposat generar un debat i reflexió sobre la interacció dels infants amb l’espai on viuen, tenint en compte les seves dinàmiques i necessitats de treball i lleure. En aquest projecte alumnes d’ESDAP Campus Deià han elaborat amb els infants del CRAE propostes de millora del seu entorn, acompanyats en tot moment per les educadores del centre, liderats per Anaïs Esmerado, directora d’Ojalá projects i amb la tutoria d’Amaya Martínez, arquitecta i professora del grau de disseny d’Interiors d’ESDAP Campus Deià.
En resum:
Un treball de cocreació de quatre mesos entre alumnat de grau de disseny i persones en situació de vulnerabilitat, especialment joves, i sota el nom de #dissenyxlaInclusió
Una coproducció del Museu del Disseny i l’Associació Ojalá Projects amb la participació d’ESDAP Catalunya, Elisava, BAU, LCI Barcelona, UOC, l’IDEM, TEB Barceloneta i Sant Andreu, l’Associació Superar l’Ictus Barcelona, Metzineres del Raval i l’Associació Intress.