L’espai de coworking Luz Casanova va ser el lloc triat per a la celebració de les IX Jornades Tècniques de salut mental de la Red ISEM a Madrid. El 19 i 20 d’octubre s’han reunit aquí professionals en unes jornades de referència quan parlem de salut mental.
L’organització d’aquestes jornades va recaure en Intress. Va compartir el coneixement generat des dels seus grups d’avanç tècnic en temes com la prevenció del suïcidi, la igualtat o com la transformació digital ajuda a les persones amb problemes de salut mental. Gira-Sol, com a entitat, també es troba implicada de ple en totes les tasques i iniciatives de Red ISEM.
Les jornades van començar el dijous amb la benvinguda de la presidència de ISEM i del nostre director de la Zona Centre, Manuel Díaz-Caneja: “Permeten compartir coneixement per a créixer junts i generar discussió sobre el que Intress fa com a crítica per a millorar”.
Després d’això, el psiquiatre Mariano Hernández va inaugurar les pròpies jornades amb la seva ponència sobre ´Futurs desitjats i esperats en l’atenció a persones amb diagnòstic de trastorn mental greu´. Aquesta ponència va ser útil per a entendre les necessitats de persones amb diagnòstic de salut mental i professionals, a més dels diferents models integradors.
La pausa va servir perquè les persones assistents compartissin opinions abans de continuar amb les IX Jornades Tècniques de la Red ISEM organitzades per Intress. Amb les forces recarregades arribava un dels moments clau del programa: la presentació de les taules d’experiència d’avanç tècnic. Aquí es van tractar quatre temes d’interès innegable i en els quals participa Intress: prevenció del suïcidi, persones sordes, igualtat i salut mental i accessibilitat cognitiva.
– La primera de les taules va tractar sobre prevenció del suïcidi. Aquí Intress va presentar les seves noves tècniques per a la detecció precoç del risc de suïcidi gràcies a una nova eina basada en la gestió de dades i amb la qual recol·lecta informació de les diferents persones, servint aquesta per a la intervenció dels professionals.
– La segona taula tenia com a protagonistes a totes les professionals de Intress, en aquest cas amb epicentre en la formació que rebran perquè sàpiguen actuar davant les persones sordes.
– La tercera taula va versar sobre igualtat i salut mental. Temes com la interseccionalitat, estigmes o violència de gènere exercida sobre dones amb discapacitat intel·lectual es van tractar.
– L’última i quarta taula centrava el seu interès en l’accessibilitat cognitiva. Les protagonistes d’aquesta ponència van explicar la importància de buscar-la i amb la vista posada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que donen un impuls a la integració de les persones amb problemes de salut mental. Aquesta accessibilitat es tradueix a fer textos usables, fàcils de llegir i comprensibles.
Després del menjar en la qual compartim impressions entre les persones assistents tant tècniques com membres de les associacions participants i diferents membres que conformen ISEM arribava la segona part d’aquestes jornades: l’experiència de les ràdios comunitàries. El programa en directe ens va ensenyar com funciona un programa de ràdio propi i situat sota el paraigua de Intress.
Aquest mateix programa va servir per a la presentació de la novel·la gràfica de les ràdios comunitàries i del decàleg de la ràdio que assegura punts tan rellevants com la llibertat d’expressió o assegurar que els continguts són creats integra i directament per les persones usuàries.
El segon dia de les Jornades Tècniques de ISEM començava amb la reunió de ISEM-*ADECEM. En aquesta assemblea es van revisar alguns dels projectes desenvolupats per ISEM que tenen clara incidència política i social.
Després de la pausa per al cafè el grup de persones expertes de Intress conformat per Mar Segòvia (Directora Mini Residència i Pisos de Getafe) i Juan José González (Director CRPS i EASC Villaverde) van presentar l’actualització del model d’atenció en salut mental en Intress. Aquesta actualització va servir per a confirmar la renovació del model i metodologia del programa MASMI 2.0. Aquesta exposició va servir també per a entendre el desplegament, enfocament i posada en pràctica d’aquest model.
En aquesta presentació Mar Segòvia destacava que “la persona a la qual atenem és l’agent transformador” i que “compartir vivències genera que la persona vagi recuperant”. Per part seva, Juan José González afirmava que “els familiars busquen una aliança amb la professional” i que el canvi “ha de ser de totes les parts”.
Després d’això es va produir l’intercanvi d’experiències grupals i la dinàmica a mode de telenotícies i amb la vista posada en el 2030 i com serà el nostre món. Amb to d’humor anaven acabant aquestes Jornades Tècniques de ISEM, que també es van poder seguir a través de les nostres xarxes socials.
Finalment, José Manuel Cañamares, Coordinador Tècnic de Salut Mental en Intress i Vocal de la Red ISEM, va tancar el programa amb la clausura de les IX Jornades Tècniques de la RED ISEM: En els marges de la recuperació, cedint al seu torn el testimoni a la Fundació Sociosanitària de Castella-la Manxa, encarregats de l’organització de les pròximes.
Gràcies a tots i a totes per la vostra participació!