A Catalunya, 5.500 persones fan treballs en benefici a la comunitat com a part de la seva condemna. “El Mico Robert” explica l’experiència de les Mesures Penals Alternatives als infants
Aplicar mesures penals alternatives (MPA), és a dir, treballs en benefici de la comunitat, programes formatius i tractaments ambulatoris, és una bona oportunitat per per no omplir de gent que no hauria de ser-hi.
‘El Mico Robert’ és un llibre il·lustrat que explica a infants i adults una altra manera d’aplicar un ‘càstig’; es tracta de fer accions restauratives per a la societat.
El Centre Cívic Pati Llimona va ser l’escenari pel qual van desfilar tots els animals de la sabana. I és que ‘El Mico Robert’ (el llibre de la col·lecció pròpia d’Intress) és el protagonista d’una història que és ben real, i en el que els animals que conviuen en un poblat acaben per entendre que la millor manera que té una persona (en el nostre cas, el Mico) d’arreglar el mal provocat a la societat, és treballant per a la seva comunitat.
Així és com el conte explica què són les Mesures Penals Alternatives al públic més jove i quins treballs restauratius de la condemna es fan en favor a la comunitat. El llibre és una eina per treballar en un entorn familiar i/o educatiu perquè s’entengui que hi ha altres formes de reparar un d’any causat, més enllà del càstig.
En aquesta ocasió l’àrea d’Infància i Família i la de Justícia i Comunitat han unit el seu coneixement per explicar el tipus de mesura alternativa que més s’imposa a Catalunya: els Treballs en Benefici a la Comunitat. I per apropar aquests conceptes a nens i nenes de totes les edats, ho fa a través del conte de “El Mico Robert”. Alguns dels nens i nenes dels nostres centres (CAUI, Ció Barjau i Petit Príncep) han treballat sobre aquestes mesures i han aportat la seva creativitat, dibuixant i pintant els animals protagonistes de la història…
Així, han après conceptes com”justícia reparadora” i un model d’educació basat en el respecte a l’altre i la importància, en aquests casos, de la corresponsabilitat de la societat.
La celebració va tenir els nens i nenes com a protagonistes, però també a tres persones molt especials: l’Eduardo, en Joel i la Cori, tots tres han fet treballs restauratius i han volgut fer la lectura del conte al públic, que estava ben atent!
I per acabar, globus, berenar i la canço “Sóc un Mico” de El Pot Petit, que tothom ha cantat i ballat!
El llibre ha estat redactat per Meritxell Campmajó, directora del programa de mesures penals alternatives que gestiona Intress des de 2010 en diferents zones del territori. Les il·lustracions són de la dissenyadora gràfica Kira Díez.
Meritxell Campmajó en un moment de la presentació
Aquest acte ha servit per commemorar el Dia Universal dels Drets dels Infants, que se celebra el 20 de novembre.