Per primera vegada, un centre d’Intress sotmet a avaluació la seva capacitat de retorn social, analitzant la rendibilitat que suposa per al conjunt de la societat disposar d’un recurs en l’àrea social, en aquest cas de salut mental.
El CRPS Martínez Campos (Madrid) és un centre de la Conselleria de polítiques socials, família, igualtat i natalitat de la Comunitat de Madrid, la gestió tècnica del qual realitza Intress. Els Centres de Rehabilitació Psicosocial (CRPS) són centres integrats en la xarxa de salut mental de la Comunitat de Madrid. Disposen de programes individualitzats de rehabilitació psicosocial i suport a la integració i activitats de suport social, per ajudar a recuperar el màxim grau d’autonomia personal i social. Es treballa en favor de les persones ateses, per millorar el seu funcionament psicosocial i promoure el seu manteniment i integració en la comunitat. A més, ofereixen assessorament i suport a les famílies.
És molt rellevant recollir l’impacte social dels programes que despleguem, i són molt poques les entitats i institucions que s’obren a una anàlisi d’aquest tipus. Suposa un procés de gran complexitat, comptant amb els agents vinculats al servei, i donant preeminència a les persones ateses, que en un any superen les 100 persones, pel que fa al CRPS Martínez Campos. La principal conclusió obtinguda és l’evident rendibilitat social que aporta el servei, mesurant diferents paràmetres i conceptes, analitzant la monetització i cost econòmic. A el mateix temps, s’aprecia que l’avaluació posa de manifest l’alt nivell de satisfacció de persones ateses i famílies.
Els Objectius de centre de salut mental CRPS Martínez Campos són: “assegurar el manteniment en la comunitat de les persones que tenen problemes de salut mental greus, evitant en el possible les recaigudes i la discapacitat produïdes pel trastorn, maximitzant el funcionament instrumental, intel·lectual, afectiu i relacional d’aquestes persones, i assessorar, donar suport i entrenar a les seves famílies” i també: “promoure la sensibilització social per aconseguir una inclusió i participació social efectiva de les persones ateses”.