Volem donar veu i escoltar a les dues parts per augmentar la consciència social davant els delictes sexuals
Augmenten les denuncies a les comissaries catalanes, la reincidència delictiva dels agressors sexuals baixa en 14 punts en persones que han realitzat el tractament específic.
El dia 18 de maig de 2017, vam presentar l’informe “Prevenció, detecció i intervenció dels delictes relacionats amb la violència sexual” un document que té com objectiu analitzar l’estat actual dels delictes relacionats amb la violència sexual i contribuir a reconèixer aquesta realitat, així com identificar els programes disponibles a les diferents fases d’aquesta problemàtica.
Segons l’informe, les denuncies per abusos sexuals a menors han augmentat un 19% en els últims 5 anys, això s’ha d’interpretar com un increment de les persones que s’atreveixen a denunciar i demostra la necessitat de plantejar una altre resposta des del conjunt de la societat, l’administració i les entitats socials.
Segons les dades oficials dels Mossos d’Esquadra, a Catalunya es van denunciar 679 agressions sexuals durant el 2016 i, a Espanya, es calcula que el 15% dels menors pateixen algun tipus d’abús al llarg de la seva infància, encara que els casos que s’acaben detectant no arriben ni a l’1%.
Pel que fa al perfil de les víctimes de violència sexual tant en adults com en menors, les xifres coincideixen en què:
- entre el 80 i el 85% són dones
- el 30 i 35% de les persones que sol·licita ajuda ho fa per fets ocorreguts en el passat
- 7 de cada 10 persones ateses són menors d’edat
- entre el 65 i el 70% té vincle familiar amb l’agressor
- el 9% de les víctimes no coneixia de res a l’agressor
S’estima que un 1% dels homes encaixa en els criteris diagnòstics de la pedofília, però no tots acaben abusant d’infants i joves. Aquest perfil d’homes, denominats pedòfils abstinents -que no han arribat a passar a l’acció-, no estan rebent tractament o assessorament, pel que no s’està intervenint de forma preventiva. Cal destinar recursos per donar recolzament a aquest col·lectiu per tal d’evitar el seu pas a realitzar el delicte.
Als Centres Penitenciaris ha posat de manifest que la reincidència en agressors sexuals no tractats es troba en un 18,2%, mentre que la xifra de reincidència entre els agressors tractats és del 4,1%, disminució que demostra que la realització de tractament pot baixar en 14 punts la reincidència.
Constatem que ha disminuït la xifra d’interns a les presons des de l’any 2010 en un 10,4%, malgrat haver augmentat el número de denúncies. Una part d’aquesta disminució d’interns pot explicar-se per l’augment dels casos que s’atenen des del medi comunitari, en el marc de les mesures penals alternatives.
Es per això que els programes formatius són una bona eina per fer prendre consciència i motivar canvis a les persones que han comès delictes, la dificultat és trobar serveis a la comunitat que puguin abordar aquest tipus de problemàtica.
Noticies relacionades:
http://www.cope.es/audios/barcelona/informatiu-migdia_359505