“Hi ha una cosa molt important que heu de saber d’aquesta illa: no existeixen les baralles ni les paraules lletges. Aquí les famílies venen a jugar i a parlar tranquil·lament. Per això les tempestes no arriben mai.” La Wanda i el Noa a l’illa de les girafes és una història que apropa la realitat dels Punts de Trobada als nens i les nenes.
Aquest recurs està destinat a atendre i prevenir, en un lloc neutral i transitori i en presència de professionals qualificats, la problemàtica que sorgeix en els processos de conflictivitat familiar i, en concret, en el compliment del règim de visites dels fills i filles. La història de la Wanda i el Noa neix per iniciativa de l’equip tècnic del Punt de Trobada de Barcelona Ciutat 2, un dels diversos serveis d’aquest tipus que gestiona Intress arreu del territori català.
En aquest relat, un naufragi separa la família de la Wanda i el Noa, que marxen amb la seva mare i s’allunyen del seu pare. Tot i estar enyorats, l’illa de les girafes permet als animalons petits trobar-se tranquil·lament amb els familiars que estimen i no viuen amb ells.
L’última publicació d’Intress és Nika, la pulpita valenta, una història que sorgeix de la necessitat de visibilitzar la violència que pateixen les dones i nenes pel simple fet de ser-ho. Ens fa ser conscients de com el gènere i els seus estereotips segueixen influint en les nostres relacions diàries, així com reconèixer que, per part del jovent, hi ha una major normalització de la violència i els seus mecanismes de control.
La Pulpita Nika té un somni… i no deixarà que la seva família l’ensorri amb els plans de futur que tenen previstos per a ella. S’enfrontarà a les antigues tradicions familiars i combatrà els rols de gènere amb seguretat i valentia.
“En conèixer la forma en la qual Nika s’havia oposat als plans del seu pare i la seva mare, va haver-hi molt de moviment en el fons de la mar. Les aigües es van remoure una mica i totes les espècies marines van començar a reflexionar sobre com tractaven a les seves criatures. Allò es va convertir en una marea. La ressaca, encara continua.”
Escriu-nos a comunicacion@intress.org i demana exemplars dels contes amb valors d’Intress.
Fes clic en aquest enllaç si vols veure el nostre dossier de publicacions.
A continuació compartim un breu resum de tots els contes amb valors de la col·lecció:
Nika, la pulpita valenta (rols de gènere)
El conte de Nika neix de la necessitat de visibilitzar la violència que pateixen dones i nenes pel simple fet de ser-ho. Una problemàtica que, malgrat totes les lleis i mecanismes d’ajuda, no deixa d’incrementar estadístiques negatives i preocupants.
La Pulpita Nika té un somni… i no deixarà que la seva família l’ensorri amb els plans de futur que tenen previstos per a ella. S’enfrontarà a les antigues tradicions familiars i combatrà els rols de gènere amb seguretat i valentia.
La Wanda i el Noa a l’illa de les girafes (punts de trobada)
La història de la Wanda i el Noa apropa la realitat dels Punts de Trobada als nens i les nenes. Amb un relat commovedor aborda la problemàtica que sorgeix en els processos de conflictivitat familiar arrel d’una situació de violència masclista.
Un naufragi separa la família de la Wanda i el Noa, que marxen amb la seva mare i s’allunyen del seu pare. Tot i estar enyorats, l’illa de les girafes permet als animalons petits trobar-se tranquil·lament amb els familiars que estimen i no viuen amb ells.
La Formiga Mila (salut mental)
És una història que ens parla sobre com ens afecta una problemàtica de salut mental i com, amb el suport de l’entorn i la comunitat, les persones poden recuperar la seva autonomia, portar una vida satisfactòria i conviure amb la simptomatologia.
La Formiga Mila és molt exigent amb la seva feina d’emmagatzematge de menjar per a l’hivern. És tan rigorosa que pateix molt i des de fa temps no se sent amb ànims de treballar tant com abans. Els seus amics, al veure com està, intervenen per ajudar-la a sentir-se millor.
El Búfal Omar (joves migrants)
Aquest conte ens parla del procés de migració que fan molts joves, generalment dels països del Magreb i l’Àfrica subsahariana, cap a Europa. A Catalunya, actualment, hi ha uns 3.000 joves que viuen en centres d’acollida i residencials on es treballa per la seva inclusió social.
El Búfal Omar té una vida molt dura a la sabana i decideix marxar cap a les planes verdes del nord. Acompanyat de dos amics i després d’un viatge molt complicat, arriben al destí somiat. Adaptar-se a les noves terres no serà fàcil, però estan junts i això els ajudarà.
La Camaleó Ashanti (violència masclista)
La història ens parla de l’acompanyament a les dones que han patit violència masclista en l’àmbit de la parella. A Catalunya, l’any 2019 hi van haver 13.162 denúncies per aquest fet. Amb aquest conte, volem visibilitzar aquesta situació que pateixen moltes dones.
La Camaleó Ashanti està preocupada per la situació que viu a casa amb el seu fill Daren i el seu marit Kon. Quan discuteixen, en Kon explota i diu coses que fan mal. La Camaleó Ashanti decideix denunciar la situació i en Kon comença a esforçar-se per a no fer mal quan s’enfada.
El Mico Robert (treballs en benefici de la comunitat)
El Mico Robert ens parla d’un tipus de mesura penal alternativa: els treballs en benefici de la comunitat. S’imposen en aquells casos en els quals és més eficaç una mesura socioeducativa que no pas l’entrada a presó. Es vol transmetre el concepte de justícia restaurativa als nens i nenes que llegeixin el conte.
El Mico Robert saqueja el magatzem de l’Hipopòtam Pere i és castigat pel Mussol Enric, jutge de la Sabana. En comptes d’enviar-lo a la presó, pensa que la millor solució és que demani perdó, repari els danys causats i faci algun treball que ajudi a tenir la Sabana més neta.
L’Elefanteta Iris (acolliments en família extensa)
Aquest conte ens parla d’una de les mesures de protecció a la infància: l’acolliment en família extensa. El llibre ha estat el fruit de la feina d’un grup de nens i nenes que viuen en família extensa i que han treballat per recuperar i entendre la seva història de vida personal.
El pare i la mare de l’Elefanteta Iris no es poden fer càrrec d’ella com els agradaria. Per això, passarà a conviure amb els seus tiets i tietes i amb l’avi i l’àvia. Mentre intenten trobar aigua i menjar per cuidar la seva filla, l’Elefanteta Iris viu amb la seva nova família i pot seguir anant a l’escola.